Uitgeverij Podium


9789463810821.vdh001.jpg
15x22 cm
€ 22,99
112 pagina's
Omslag: Rob Westendorp
ISBN: 9789463810821
Nur: 306
originele titel: Chinatown
vertaler: Alfred Schaffer

Titels


Ronelda S. Kamfer
Chinatown

Ronelda S. Kamfer, wier poëzie Antjie Krog bestempelde als 'het beste en meest opwindende wat in de afgelopen jaren in Zuid-Afrika is verschenen', is in haar vierde bundel Chinatown genadeloos direct en overtuigend. Bij vlagen woedend, sterk feministisch maar ook met veel (inktzwarte) humor schrijft Kamfer over een geschiedenis van complexe familieverhoudingen en hoe je een dochter opvoedt in het Zuid-Afrika van nu. 

Op betrokken, uitdagende en toch ook vaak luchtige wijze confronteert zij haar lezers met de realiteit van marginalisering, armoede en geweld - niet van buitenaf bekeken maar beschreven van binnenuit en vanuit eigen ervaring.

 

Haar activistische inslag spat vanaf het eerste gedicht van de pagina af, maar Chinatown bevat ook juist intieme gedichten over liefde, familie en ouderschap. Dit alles resulteert in Kamfers meest uitgesproken bundel tot nu toe.

 

Alfred Schaffer - dichter, vertaler en docent aan Stellenbosch University in Kaapstad - tekende voor een indrukwekkende Nederlandse vertaling.

 

Quotes

'Kamfers poëzie in Chinatown is genadeloos eerlijk, confronterend en provocerend. Haar stijl is opnieuw onopgesmukt, ingetogen, onderkoeld. [..] Elk gedicht voelt als een klap in het gezicht.'

Spectrum