Uitgeverij Podium


vvh9789057599453.jpg
18x23
€ 39,00
448 pagina's
Omslag: Philip Stroomberg
ISBN: 978 90 5759 945 3
Nur: 320

Titels


Jet Steinz
P.S. Van liefdespost tot hatemail: de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven

Tegenwoordig begint een romance met een appje, of een superlike op Tinder. Maar er was een tijd dat de liefde een aanvang nam en onderhouden werd door middel van brieven. En niet alleen de liefde – ook het uitvechten van ruzies ging per brief, de overdracht van kennis, het wensen van geluk, uitingen van bewondering, treuren en troosten.

 

Jet Steinz dook in tientallen archieven verspreid over het land. Daar stuitte ze op vele duizenden brieven, waarvan de 150 mooiste, grappigste, ontroerendste, bepalendste of anderszins opmerkelijkste in dit boek getoond worden, onderverdeeld in dertig categorieën: van de hartverscheurende afscheidsbrief van de tot de brandstapel veroordeelde Maeyken Wens tot Appie Baantjers keurige sollicitatiebrief aan de Amsterdamse politie; en van P.C. Hoofts (met zijn eigen bloed ondertekende) smeekbede aan Helionora Hellemans tot de dreigbrief die Mohammed B. achterliet op het lichaam van Theo van Gogh. Steinz schreef dertig gloedvolle lemma’s waarin ze de verschillende genres bespreekt, en licht elke brief apart nog eens kort toe.

 

De facsimile’s waarop je elke traan en elke doorhaling van de schrijver kunt zien, de essayerende stukken van Steinz, de brieven die tezamen de geschiedenis van Nederland vertellen: dit schitterend vormgegeven boek heeft alles in zich om een instant klassieker te worden.

Quotes

‘De hele emotiewaaier van de mens wordt in dit boek spetterend uiteengevouwen […]. Van literair beschaafd tot rauw en schril, soms ratelt er een scheet, klinkt een kattenbelletje, soms zijn er laatste woorden. […] Chapeau!’ *****

Atte jongstra, NRC Handelsblad


'Een schatkist.'
DWDD'Fantastisch boek, je kunt er uren in bladeren.' 
Onno Blom

 

'Prachtige uitgave met facsimile afbeeldingen van alle documenten.'

Trouw