Uitgeverij Podium


vvh9789057594892.jpg
13,5x20 cm
€ 18,50
152 pagina's
Omslag: bij Barbara
ISBN: 9789057594892
Nur: 302
originele titel: Am Beispiel meines Bruders
vertaler: Gerrit Bussink

Titels


Uwe Timm
Mijn broer bijvoorbeeld (midprice)

De Duitse schrijver Uwe Timm was een kleuter toen zijn zestien jaar oudere broer Karl-Heinz, in 1943, in een Oekraïens ziekenhuis aan verwondingen overleed. Enkele weken eerder had de negentienjarige soldaat, lid van de beruchte SS-Totenkopfdivision, zijn vader nog gerustgesteld, al moest hij melden dat zijn benen geamputeerd waren.

De jonge SS’er leeft voort in het verdriet van de ouders en in hun verhalen. Maar ook in de dromen van Uwe, die, hoewel hij zich Karl-Heinz nauwelijks kan herinneren, in zijn dromen en gedachten steeds vaker door hem wordt bezocht. In het aangrijpende literaire egodocument Mijn broer bijvoorbeeld probeert Timm zich een beeld te vormen van zijn jonggestorven broer en de oorlogsgeneratie. Waarom had zijn broer zich vrijwillig bij de SS gemeld? Hoe ging hij om met de plicht om te doden? Welke mogelijkheden had hij in zijn korte leven, en van welke bleef hij verstoken? Wie is er schuldig?
Zo is Mijn broer bijvoorbeeld behalve een persoonlijke zoektocht ook een poging om aan de hand van deze ene jongeman vat te krijgen op de hele Duitse oorlogsgeneratie en grote vragen over schuld en onschuld, herinnering, goed en fout.

Quotes

‘Zwaarwichtig en indrukwekkend, fraai vertaald. (…) Doet onwillekeurig denken aan een ander bekend werk uit de recente Duitse literatuur: Bernhard Schlinks De voorlezer. Misschien is het wel de intieme toon die dit boek zo aangrijpend maakt.’
Trouw


‘Bijzonder relaas dat een brug slaat tussen daders en slachtoffers. Laat bij de lezer indringende beelden en gedachten achter.’

de Volkskrant

 

‘Nuchterder en liefdevoller, fijngevoeliger en onverbiddelijker is over het Duitse verleden zelden geschreven.’
Frankfurter Allgemeine Zeitung

 

‘Een stil, ontroerend, grandioos boek, dat iedereen wel had willen schrijven.’ 
Rolling Stone