Uitgeverij Podium


vvh9789057598074.jpg
€ 18,00
Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN: 978 90 5759 807 4

Titels


Elvis Peeters - Henric van Veldeke
Ik bid de liefde

Er zijn auteurs die zichzelf bij ieder boek opnieuw uitvinden: of het nu gaat om het onderwerp, de stijl of de thematiek. Elvis Peeters is hier het ultieme voorbeeld van. Vorig jaar verraste hij met de uitdagende roman Jacht, waarin mensen en dieren gelijkwaardige personages zijn. En nu komt Peeters met een meesterlijke hertaling van 33 minneliederen van Henric van Veldeke.

De naam Van Veldeke is bij het brede publiek vreemd genoeg tamelijk onbekend. Hij was de allereerste schrijver uit ons taalgebied die onder een auteursnaam een oeuvre naliet. Daarmee stond hij aan de wieg van onze literatuur.

Deze minneliederen en natuurgedichten dateren uit de twaalfde eeuw. Elvis Peeters, naast romancier ook liedtekst- schrijver, heeft de Middelhoogduitse teksten op ingenieuze wijze weten om te zetten in sprankelend en muzikaal heden- daags Nederlands. Inhoudelijk doen de teksten denken aan hedendaagse artiesten als Nick Cave, Stromae, en Raymond van het Groenewoud. Voor het eerst worden de minnelie- deren van Van Veldeke nu voor de hedendaagse literatuur- liefhebber ontsloten. Onbegrijpelijk dat dit niet eerder gebeurde – maar een groot feest voor de lezer.

Quotes

'De natuur zwiert over de pagina's (...). Van Veldeke is weer toegankelijk en fris. De eeuwenoude minne- en natuurlyriek is weer van nu, en moedigt aan om positief in het leven te staan.'

Trouw

 

'Een indrukwekkend eerbetoon'

De Reactor

 

'Elvis Peeters (...) heeft de Middelhoogduitse teksten op ingenieuze wijze weten om te zetten in sprankelend en muzikaal hedendaags Nederlands.' 

Ansiel