Uitgeverij Podium


9789057597039_De_fietsrepubliek_sticker_VP.jpg
Paperback 13 x 20
€ 12,50
384 pagina's
Omslag: Paul Pollman
ISBN: 978 90 5759 703 9
originele titel: In the City of Bikes
vertaler: Rob van Moppes

Titels


Pete Jordan
De fietsrepubliek (midprice)

‘Wie De fietsrepubliek gelezen heeft, bekijkt die voortslingerende massa’s fietsers in de Amsterdamse straten voortaan met andere ogen. Met een gevoel van trots’, schreef de Volkskrant over De fietsrepubliek. Fietsen is een fenomeen dat voor Nederlanders zó gewoon is, dat we juist een buitenstaander nodig hebben om ons de ogen te openen.

 

De Amerikaan Pete Jordan raakt na zijn eerste bezoek aan Amsterdam zo gefascineerd door de eindeloze stoet tweewielers in de stad dat hij besluit een duik te nemen in de historie van deze oer-Hollandse gewoonte. Het resultaat daarvan is een kostelijke cultuurgeschiedenis van het fietsen. Jordan verweeft alle mogelijke fietsontwikkelingen – van de fietsscholen eind negentiende eeuw, via het wittefietsenplan, tot de dure bakfietsen van vandaag de dag – met zijn eigen ervaringen als groentje in het drukke Amsterdamse fietsverkeer.

 

Quotes

‘Pete Jordan neemt zijn onderwerp serieus zonder zwaar op de hand te worden.’

NRC Handelsblad


‘Amerikaan Pete Jordan bewijst in dit boek (oorspronkelijke titel: In The City of Bikes) hoe volstrekt uniek de fietscultuur van Nederland in de wereld is. Aan de hand van anekdotes en onderzoek legt Jordan de geschiedenis van de fiets in Nederland bloot. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse cultuur.’

Wielerblad Soigneur