Uitgeverij Podium


Coupe_nr6_-_Rosa_Liksom.jpg
€ 18,50
ISBN: 9789057595394
originele titel: Hytti nro 6
vertaler: Annemarie Raas

Titels


Rosa Liksom
Coupé N° 6

Rosa Liksom is een van de origineelste Finse schrijvers van dit moment. Coupé N° 6 is de eerste roman van Liksom die in Nederlandse vertaling verschijnt en was in Finland een bestseller.
In deze meesterlijke vertelling delen een jonge Finse studente en een Rus met wodka en knoflook in zijn koffer een coupé van de Transsiberië Express. Dagenlang zijn de twee tot elkaar veroordeeld. Terwijl in ritmisch proza het landschap van Moskou tot Ulaanbaatar in Mongolië voorbijglijdt, zijn we getuige van een ontmoeting tussen twee passagiers die volslagen vreemden voor elkaar zijn.
De jonge vrouw ontvlucht de coupé bij elke tussenstop, maar als de trein weer op gang komt rest haar niets dan naar de brute verhalen van de man tegenover haar te luisteren. Hij heeft een aantal jaren gevangen gezeten voor moord en is voor zijn werk op weg naar een bouwplaats in Siberië. Zij heeft op haar beurt haar geliefde achtergelaten in Moskou en gaat prehistorische rotstekeningen bekijken in Ulaanbaatar. Tegen alle verwachtingen in zoekt ze haar coupégenoot op als ze Mongolië eenmaal hebben bereikt.

Coupé N° 6 is genomineerd voor de prestigieuze Nordic Council Prize en stond op de shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2013.

Quotes

'Rosa Liksom verheft het eenvoudige gegeven - twee passagiers in een coupé tot pure poëzie.'
Trouw

'Liksom is een meester in de gecontroleerde overdrijving. Met een paar pennenstreken vertelt ze verhalen en speelt ze met het menselijk lot.'
Juryrapport Finlandia Prize

'Uiterst gestileerd proza. ****'
Het Parool

'Zelden kon iemand mooier schrijven over een treinreis, over twee mensen die dezelfde coupé moeten delen, dan Rosa Liksom. (...) Het is knap hoe Liksom een boek met zo'n simpel gegeven over de gehele linie spannend kan houden.'
Winq


'Stilistisch wervelend en on-Europees.'
Opzij


'Beklemmende en poëtische roman.'

De Volkskrant

 

'In een opzwepende stijl loopt dit boek als een trein.'

De Brabantsche Courant