Uitgeverij Podium


De_laatste_krant.jpg
Deze titel is niet meer leverbaar
ISBN: 9789057594397

Titels


Bram Logger - Roelof de Vries
De laatste krant

De krantenindustrie heeft te maken met dalende oplages en een vergrijzend abonneebestand. Het valt bijna uit te rekenen wanneer de laatste lezer doodgaat. De vraag is wat de kranten met het internet aanmoeten, waar nieuws gratis wordt weggeven. Want juist digitale media lijken nodig om te overleven. Maar hoe?
Telecomgigant KPN en uitgeefreus PCM dachten in 2007 de oplossing te weten en sloegen de handen ineen. Samen begonnen ze dag, een ‘mediumonafhankelijk nieuwsplatform’. dag zou de Nederlandse nieuwsbeleving ingrijpend moeten veranderen. Nieuws op je mobiel, op schermen in de trein, online én op papier. Maar anderhalf jaar en tientallen miljoenen euro’s na de eerste verschijning werd de gratis krant alweer opgedoekt. Wat gebeurde er achter de schermen?

In De laatste krant beschrijft het journalistenduo Bram Logger en Roelof de Vries aan de hand van vertrouwelijke documenten en gesprekken met vele betrokkenen de geboorte, opkomst en vroegtijdige ondergang van het geldverslindende project. De conclusie is onthutsend: niet alleen de crisis, maar ook stuitend amateurisme, grote ego’s en onverantwoorde investeringen zorgden ervoor dat uiteindelijk de stekker uit dag moest.

Quotes

'Een aaneenschakeling van verkeerde inschattingen, een caleidoscoop van mismanagement, en tevens een heerlijk leesbare onderbouwing van de Wet van Murphy. Je vraagt je voortdurend af of ze soms allemaal gek waren geworden, bij PCM.' 
Bert Wagendorp

'Dit verhaal barst van de hilarische details. Het kille besef maakt zich van je meester dat er nog veel meer in krantenland staat te gebeuren.'
Eric Smit

'Haarscherp geeft dit boek aan waar de pijn zit in de krantenwereld.'
Pieter Broertjes