Uitgeverij Podium


wallner_begint_te_vliegen.jpg
Deze titel is niet meer leverbaar
ISBN: 9789057591587
originele titel: Wallner beginnt zu vliegen
vertaler: Gerrit Bussink

Titels


Thomas von Steinaecker
Wallner begint te vliegen

Wallner begint te vliegen is een tragikomische roman over drie generaties Wallner, deels in de toekomst gesitueerd. (Groot)vader Stefan Wallner staat aan het hoofd van een fabriek van landbouwmachines. Ondanks het succes van het bedrijf, verslechtert Stefan Wallners relatie met zijn medewerkers. Stefan lijdt aan toenemende paranoia en vermoedt een samenzwering onder zijn personeel.
Costin Wallner heeft geen notie van zijn vaders waanzin. De gekte die bij Stefan Wallner alleen in zijn hoofd plaatsvindt, beleeft Costin in werkelijkheid. Na een kortstondige carrière als popster, tracht hij vergeefs zijn roem te hervinden. Hij verschijnt in talkshows, spreekt tekenfilms in en richt zijn eigen label op. Pas als hij van het bestaan van zijn buitenechtelijke dochter Wendy hoort, bloeit hij op. Maar kort na hun eerste ontmoeting overlijdt hij. Wendy, een jonge academica, probeert vervolgens – terugblikkend vanuit ongeveer het jaar 2060 – de familiegeschiedenis van de Wallners te reconstrueren, waarbij het haar zwaar valt om tussen leugens en misverstanden door de werkelijkheid te ontdekken.

Wallner begint te vliegen is een moderne roman over menselijk falen en het hopeloze verlangen naar een ander, beter leven. De personages zijn allemaal eenzaam, wantrouwend en emotioneel
beschadigd. Dat levert ragfijne satire op, vol herkenbare situaties. Een verhaal dat de vraag oproept of een familiegeschiedenis ooit echt geschreven kan worden.

 

Quotes

'Dit is een heel belangrijk boek.'
Uwe Timm


'Von Steinaecker maakt van de familieroman een intelligent en amusant raadsel.'
Der Spiegel

'Belangrijk, virtuoos debuut. (...) Daar waar de toekomst van de familie concreet wordt geschilderd, is de actualiteit verdomd dichtbij.'

Frankfurter Allgemeine Zeitung