Uitgeverij Podium


Utrecht_voor_beginners.jpg
Deze titel is niet meer leverbaar
ISBN: 9789057591099

Titels


Ingmar Heytze
Utrecht voor beginners

Op een middeleeuwse werfmuur in Utrecht staan de volgende
regels geschilderd:

Zoek een goede avond uit/ loop de grachten langs en kijk/ hoe het licht in de huizen verdwijnt./ Leg dan uw handen op een muur./ Hier heeft de oudste steen gelijk.


Dit is de laatste strofe van het gedicht ‘Utrecht voor beginners’ van Ingmar Heytze, de winnaar van de prestigieuze C.C.S. Croneprijs van de stad Utrecht in 2008. 
De afgelopen tien jaar schreef Heytze een kleine driehonderd gedichten over zijn stad; uit zichzelf, in opdracht of voor de wekelijkse serie ‘Heytze op Vrijdag’ in het AD Utrechts Nieuwsblad. Zijn mooiste Utrecht-gedichten zijn nu gebundeld.

Wat slaapt er onder het Domplein? Hoe, en vooral waarom, koos men hier een burgemeester? Wat moet een mens in de Koekoekstraat, of in Leidsche Rijn? Waarom is Utrecht een stad ‘waar je niet weg kunt en niet blijven’? Leven er monsters in de gracht? Zijn er werkelijk ooit ufo’s geland op het Lepelenburg?
Utrecht voor beginners is een stadsrondleiding, een geschiedenisboek, een actuele vraagbaak en een almanak ineen. Alles, maar dan ook alles wat u over Utrecht zou willen weten, staat in deze bundel in dichtvorm bij elkaar – meer dan genoeg om alle werven van de stad mee vol te schilderen. Utrecht voor beginners is een cadeauboek voor iedereen die Utrechter was, is of ooit wil worden.