Uitgeverij Podium


rood.jpg
€ 26,00
ISBN: 9789057592614
originele titel: Rot
vertaler: Gerrit Bussink

Titels


Uwe Timm
Rood

Wanneer Thomas Linde wordt gevraagd te spreken bij de uitvaart van zijn oude kameraad Aschenberger bezoekt hij diens woning op zoek naar inspiratie. Tot zijn verbazing treft hij er bouwtekeningen aan van de Siegessäule (de overwinningszuil) en een pakket springstof. Aschenberger blijkt vergevorderde plannen te hebben gehad voor een aanslag op dit symbool van Duits militarisme. Wat moet Linde doen met de springstof? En wat met zijn speech? Zal hij Aschenbergers drijfveren blootleggen ten overstaan van zijn familie? Hoe komt het dat zijn vriend, met wie hij in de jaren zestig actie voerde, zo geradicaliseerd is, terwijl Linde zelf in de loop der jaren juist mild is geworden?

 

De roman Rood begint op het moment dat Linde door de lucht vliegt na een auto-ongeluk. In luttele seconden trekt zijn leven aan hem voorbij in de vorm van verhalen, ontmoetingen, beelden, gedachten en gesprekken. Rasverteller Timm weet moeiteloos de levensloop van verschillende mensen, een liefdesgeschiedenis, hoop en verwachtingen van de generatie van ’68 en de strijd om een gerechtiger wereld met elkaar te verweven.

Quotes

'Literair huzarenstukje. (…) Uwe Timm herbezint zich op het socialisme in meesterlijk geconstrueerde roman.'
de Volkskrant


'Uwe Timms roman Rood is een perfecte synthese. Van genres. Van verbeelding en denkkracht. Van lichtheid en zwaarte. Van humor en seriositeit. (…) Een briljante roman.'
Vrij Nederland

'Als je eenmaal bent gegrepen door de hallucinerende stijl van Timm, blijf je lezen in dit prachtboek!'
Algemeen Dagblad

'Sterke roman over de protestgeneratie van 1968.'
Spits

'Timms beste roman. Verbluffend overtuigend in z'n vorm.'
Die Zeit 

'Timm heeft een van de mooiste, spannendste en tegelijkertijd ernstigste romans van de afgelopen jaren geschreven.'
Die Woche