Podium


Nieuws

1Breyten_Breytenbach_c_Keke_Keukelaar.jpg
15-03-2017

Auteursbezoek & nieuwe poëziebundel van Breyten Breytenbach

In april verschijnt de nieuwe poëziebundel van de Zuid-Afrikaanse dichter Breyten Breytenbach. Speciaal ter gelegenheid van de verschijning van deze Nederlandse editie komt Breytenbach naar Amsterdam tussen 18 en 20 april. De bundel wordt op 18 april gepresenteerd in het Zuid-Afrikahuis. Breytenbach zal die avond enkele gedichten voorlezen, voor het Nederlands gesecondeerd door Laurens van Krevelen. Daarna zal Breytenbach met niemand minder dan zijn literaire vriend Remco Campert in gesprek gaan over talloze parallellen in hun leven en werk. Camperts biograaf en kenner van de moderne poëzie, Mirjam van Hengel, leidt dit gesprek.

 

Breyten Breytenbach (1939) is behalve Breytenbacheminent kunstenaar en essayist misschien wel eerst en vooral dichter. ‘Duidelijk de grootste Afrikaanse dichter van zijn generatie,’ schreef The New Yorker. Juist in dat genre was hij de laatste jaren ongewoon productief. Werd er precies tien jaar geleden al een royale bloemlezing uit zijn gedichten tot dan toe gepubliceerd (De windvanger), sindsdien verschenen in het Afrikaans alweer drie onveranderd sterke bundels. Een rijke keuze hieruit is te vinden in De zingende hand, in even zorgvuldige als muzikale vertaling door oud-uitgever Laurens van Krevelen.

Column Joost Nijsen

  • kaart.png

    BUYS!

    20-03-2017 -

    Vaker heb ik al benadrukt hoe overtuigd ik ben van onze keuze om, anders dan de meeste uitgeverijen in ons land, geen ‘zomeraanbieding’ te maken. Tussen de voorjaars- en najaarsaanbieding in óók nog eens een selectie te moeten kneden voor de zomerbeurzen, heeft als enorm risico dat je de boeken die uit de voorjaarsaanbieding nog moeten verschijnen, vooral publicitair onvoldoende aandacht geeft zodra ze eenmaal van de persen rollen. Omdat de neuzen ten burele alweer op de volgende ‘worp’ gericht zijn.