Podium


Knopen.jpg
paperback
ca. 160 pagina's
Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN: 978 90 5759 904 0
Nur: 304
originele titel: Knutar
vertaler: Paula Stevens

Titels


verwacht -04-2018

Gunnhild Øyehaug
Knopen

De Noorse Gunnhild Øyehaug is in eigen land al jaren een  belangrijke literaire stem, maar breekt nu ook internationaal door. In haar lichtvoetige en precieze stijl schetst ze kwetsbare personages, die verstrikt raken in hun eigen tekortkomingen. Zo is er de vrouw die op de vooravond van haar negentigste verjaardag een onheilspellende droom heeft. In een verhaal dat barst van jeugdig verlangen kijkt een meisje jaloers naar  haar oudere nichtje. Een hert dat steeds dichter naar de rand van het een bos trekt, in de hoop zo eindelijk te worden opgemerkt, speelt de hoofdrol in weer een ander verhaal.
Øyehaug balanceert tussen het komische, het bevreemdende en het pijnlijke. Haar werk wordt vergeleken met dat van Lydia Davis, die tevens de grootste fan en pleitbezorger is van deze nieuwe loot aan onze Scandinavische tak.

Quotes

‘Ik werd gegrepen door Gunnhild Øyehaugs humor en fantasie, haar ironische commentaren op het sociale leven, en de durf waarmee ze alle mogelijke en onmogelijke manieren om een verhaal te vertellen aangrijpt.’
Lydia Davis


‘Øyehaug is sterk geïnteresseerd in het bewustzijn en in de beelden die het bewustzijn schept.’
James Wood, The New Yorker


‘Een nagenoeg perfecte bundel.’
Kirkus Reviews