Uitgeverij Podium


Loze_Ruimte.jpg
€ 15,50
Omslag: Bram van Leeuwen
ISBN: 978 90 5759 809 8

Titels


Georgina Verbaan
Loze ruimte

Ik stond voor de deur van mijn hoofd. Het was een heel klein deurtje, dat al vaak provisorisch leek te zijn gerepareerd. Zelf ben ik nooit door de deur binnengekomen. De vorige keren was ik er gewoon ineens. Naast, boven en op de deur hingen bordjes met teksten als DON’T BOTHER KNOCKING, THE OWNER IS NOT HOME!, HOOGSPANNING LEVENSGEVAARIJK, VOLLEDIGE DRANKVERGUNNING en BEYOND THIS POINT YOU MAY ENCOUNTER NUDE SUNBATHERS.

 

Dat er een schrijver in Georgina Verbaan schuilt (en wát voor een), weten tot nog toe alleen de lezers van NRC. Die weten ook hoe zij met haar heel eigen stijl en fantasie over een wereld schrijft die veel kleurrijker en opwindender is dan die op eerste gezicht lijkt. Alledaagse voorvallen in en om haar Amsterdamse etagewoning groeien in haar hoofd uit tot bevreemdende, vaak hilarische episoden. Niet zonder zelfspot maakt ze ons deelgenoot van haar steeds opspelende angsten en haar pogingen eindelijk een fatsoenlijk mens te worden. Maar Georgina Verbaan heeft ook oog voor de wereld om haar heen, of het nu maatschappelijke kwesties zijn of haar onderbuurvrouw met een Dirk-tas vol lege sherryflessen.

Loze ruimte zindert aldus van schrijflust en maakt Verbaans debuut, gebaseerd op haar NRC-columns, tot een gebeurtenis. Dit is een auteur van wie we nog veel gaan horen.

Quotes

'Verbluffend leuk. Je wordt in een rare film meegesleurd.'

Pauw

 

'Georgina steekt in dit debuut Hanna Bervoets en Esther Gerritsen, gelauwerd in het genre 'aparte types', naar de kroon. Hoe dieper ze het zoekt, hoe meer eruit komt. Dat belooft wat.'

Hebban