Uitgeverij Podium


OMSLAG.jpg
Paperback, 11 x 18
€ 12,50
192 pagina's
Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN: 978 90 5759 699 5

Titels


Wilfried de Jong
Solo

Als een sperwer hangt Wilfried de Jong boven het peloton. Hij zoomt in op details en vergroot ze uit. Op de uitgebeende mijnwerkersgezichten leest hij de pijn, ziet de renners doodop over het stuur hangen, maar is evengoed getuige van een plotselinge wederopstanding. Zoals zo vaak bij wielrennen is hard trappen alleen niet genoeg, slim spel is minstens zo belangrijk. Met doping als de ultieme vorm van wielerpoker.

De Jong speurt en schrijft over alle wedstrijden. De Tour de France, de Giro, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, het wereldkampioenschap. En iedere keer weer spat de liefde voor de wielersport van het papier. Als geen ander weet hij de charme op te roepen van gloeiend hete etappes, een verregende koers, valpartijen op de kasseien. Hij beziet de werkende lijven van de renners en wroet in hun hersenpan. Realisme en romantiek gaan hand in hand.

In Solo zijn de beste stukken die Wilfried de Jong de afgelopen vijf jaar schreef voor de Sportpagina van NRC Handelsblad en nrc.next gebundeld. Speciaal voor deze uitgave schreef hij een paar nieuwe verhalen.

Quotes

'Geen grotere toonder van de schoonheid van sport dan Wilfried de Jong.'

Het Parool

 

'Wilfried de Jong voert je in een fauteuil door het wonderland van het cyclisme.'

Tim Krabbé

 

‘Hij mag dan een Rotterdammer zijn, Wilfried de Jong weet wat De Ronde van Vlaanderen is.’

Peter Vandermeersch, hoofdredacteur NRC Handelsblad


'Wilfried de Jong is de enige schrijver die op papier kan demarreren.'
Matthijs van Nieuwkerk

'De meeste mensen denken dat Wilfried de Jong een tv-maker is. Ze vergissen zich; hij is een schrijver.'
Bert Wagendorp


‘Bundeling van scherpe, melodieuze, spitsvondige, observerende, melancholieke, gisse, doortastende, oprechte, uitbundige, lyrische, ingetogen, verwonderende, romantische, waardige, verheugde, puntige, ritmische wielercolumns van Wilfried de Jong. Solo biedt de beste wielertaal van De Jong in 5 jaar NRC, aangevuld met enkele nog niet eerder gepubliceerde columns.’

Wielerblad Soigneur


‘Hij reageert telkens op de directe werkelijkheid en doet met zijn specifieke blik het inmiddels bekende verhaal toch weer kantelen. De Jong is een kijker.’

Het Parool