Uitgeverij Podium


Fitzgerald_De_rijke_jongen_VP_9789057595448.jpg
€ 19,00
ISBN: 9789057595448
vertaler: Jan Donkers en Jan Fastenau

Titels


F. Scott Fitzgerald
De rijke jongen

Na Etgar Keret en Stuart Evers presenteert Uitgeverij Podium in de serie verhalenbundels een van de grootste Amerikaanse schrijvers: F. Scott Fitzgerald.

Hoewel de meeste lezers hem kennen van zijn romans The Great Gatsby en This Side of Paradise, liet deze schrijver maar liefst 178 verhalen na. Veel van zijn verhalen schreef hij als broodwinning; hij had niet kunnen bevroeden dat ze ruim zeventig jaar na zijn dood nog volop in de schijnwerpers zouden staan.

 

Ernest van der Kwast, auteur van de bestseller Mama Tandoori, dook in Fitzgeralds leven en omvangrijke werk. Voor De rijke jongen selecteerde hij diens beste verhalen voor een nieuwe bloemlezing, waaronder het tragische 'Terug naar Babylon' en 'Winterdromen', het oerverhaal van The Great Gatsby. Het is opvallend dat de vertellingen knisperen alsof ze gisteren geschreven zijn. Fitzgeralds personages beleven de Amerikaanse droom, ervaren desastreuze gevolgen van succes en kiezen voor onbereikbare liefdes. Voor wie (nader) wil kennismaken met F. Scott Fitzgeralds werk biedt de bundel De rijke jongen een verleidelijke staalkaart van zijn meesterschap.

Quotes

'De rijke jongen is een perfecte introductie tot een van de meest fenomenale oeuvres uit de Amerikaanse literatuur.'
De Morgen

 

'Zes pareltjes zijn gebloemleesd in De rijke jongen. *****'

de Volkskrant

 

'De samenstelling van deze bundel onderschrijft de veelzijdigheid van Fitzgerald.' ****

Nu.nl


'Superieur proza. *****'

Het Parool


'De energieke, korte verhalen van F. Scott Fitzgerald (1896-1940) zijn nog altijd actueel. Zo blijkt uit drie nieuwe uitgaven, waarvan de bundel De rijke jongen het hoogtepunt is.'

NRC Handelsblad

 

'Prachtige verhalen.'

Boekenbijlage.nl


'De rijke jongen biedt een voorproefje van het talent van een groot stilist en romanticus, een uitnodigend voorspel voor orgastische meesterwerken als The great Gatsby.'

8Weekly.nl

 

'Niemand schetst de teloorgang van de rijken mooier dan Scott Fitzgerald.*****'

de Volkskrant


'De Amerikaanse meester heeft briljante short stories geschreven'.

Pieter Steinz