Uitgeverij Podium


Nieuws

1Peeters_Dinsdag_VP_9789057595158.JPG
28-09-2012

Elvis Peeters op toplijst AKO Literatuurprijs

In een speciale uitzending van Nieuwsuur werd op vrijdag 28 september door juryvoorzitter Jozias van Aartsen bekendgemaakt welke zes titels op de toplijst van de AKO Literatuurprijs staan. Dinsdag van Elvis Peeters is een van de zes titels die kans maakt op de AKO Literatuurprijs.


Dinsdag beschrijft een dag uit het leven van een zesenzeventigjarige man in Brussel. Een man die in zijn bestaan schijnbaar nooit iets heeft nagestreefd, het leven nam zoals het kwam, terwijl de wereld(orde) voor zijn ogen veranderde. De hoofdpersoon vult zijn dag met kleine beslommeringen en herinneringen aan een bestaan waar na al die jaren nog steeds geen lijn in valt te ontdekken. Hij was huurling, drinker, verkrachter, rokkenjager, gevechtspiloot, apendoder, vrachtwagenchauffeur, roker en hij droeg twee liefdes naar het graf. Hij heeft nergens spijt van, of beter: heeft het nooit tot spijt laten komen. Nu, op zijn oude dag, onverschillig maar ook teder, weet hij het meisje van de sociale dienst om de tuin te leiden.

 

Op maandag 29 oktober wordt de AKO Literatuurpijs 2012 uitgereikt in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw.

 

De jury van de AKO Literatuurprijs 2012 bestaat uit de volgende leden:

• Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag, voorzitter
• Karl van den Broeck, chef boeken voor De Morgen
• Maarten Dessing, literair journalist en recensent voor onder andere BOEK
• Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next
• Kathy Mathys, freelance journalist voor onder andere De Standaard der Letteren
• Fleur Speet, literair criticus voor Het Financieele Dagblad en De Morgen


De AKO Literatuurprijs is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de
categorieën fictie en non-fictie. In aanmerking komen boeken die verschenen zijn tussen 1
juli van het jaar waarin de prijs wordt uitgereikt en 1 juli van het voorgaande jaar. In 2011
werd de AKO Literatuurprijs voor de vijfentwintigste keer uitgereikt.

Column Joost Nijsen

  • Kopie_van_Column_Joost_Nijsen_2_.png

    BOEKEN-HANDEL

    16-03-2021 -

    Je hebt de boekhandel, en de boeken-handel. Met de boekhandel gaat het dezer maanden natuurlijk niet zoals het zou kunnen en moeten. Omdat het lezen van boeken door de Nederlandse overheid niet beschouwd wordt als een essentiële levensbehoefte, anders dan in enkele andere, grote Europese landen, zijn ze nog steeds gereduceerd tot afhaalloketten. Dat is tenminste íéts. Maar niet genoeg.