Uitgeverij Podium


Nieuws

posterwinternachten.jpg
02-01-2008

Antjie Krog en Joris Luyendijk bij Winternachten

Van 17 t/m 20 januari 2008 vindt in Den Haag alweer de dertiende editie van het internationaal literatuurfestival Winternachten plaats. Tijdens dit vierdaagse festival treden meer dan tachtig schrijvers, denkers, filmmakers en musici uit o.a. Suriname, Antillen/Aruba, Zuid-Afrika, Indonesië, Turkije, Vlaanderen, Nederland en de Arabische wereld op. Het thema is ‘Spookschip de Wereld’, het festival staat in het teken van angst. Angst voor globalisering, terrorisme, vluchtelingen, technologische ontwikkelingen, klimaatverandering, ja voor wat eigenlijk niet? Met een blik op nu én een blik vooruit onderzoekt het festival wat angst met mensen doet en wat kunstenaars met angst doen. De Turkse schrijfster Elif Shafak opent het festival in de Nieuwe Kerk met de Winternachtenlezing. Van Podium zullen Antjie Krog en Joris Luyendijk een optreden verzorgen.

Programma’s tijdens Winternachten met Antjie Krog en Joris Luyendijk

Geheugen, spreek vrijdag 18 januari 2008
met Antjie Krog | Harry Mulisch | Elif Shafak | Rudi Wester (gespreksleider)
Drie schrijvers van wereldformaat praten met elkaar over de angst voor een vergeten verleden en de taak van de schrijver zich dat verleden te herinneren. ‘Ik ben de Tweede Wereldoorlog’, beweerde Mulisch eens over zichzelf. Ook in het werk van Shafak en Krog speelt de geschiedenis van hun land een rol van belang. Onder leiding van Rudi Wester.

Angstbeelden vrijdag 18 januari 2008
met Hassan Daoud | Bas Heijne | Gerrit Jan Wolffensperger | Joris Luyendijk (gespreksleider)
Angstbeeld nummer 1: de instortende Twin Towers. Wat vertegenwoordigde hiervóór de angst? De paddestoelwolk? Bas Heijne, Gerrit Jan Wolffensperger, Mustapha Oukbih en Hassan Daoud laten zien wat hen verontrust en in het verleden heeft verontrust. Onder leiding van Joris Luyendijk vragen zij zich af of er in de loop van de geschiedenis een beeldtaal van de angst is ontstaan en zo ja, of die na 9/11 is veranderd. Met recente en oudere beelden uit de media en films, het Midden-Oosten en het Westen.

VPRO's OVT Live vanuit Winternachten zondag 20 januari 2008
Het laatste geluid van Winternachten 2008 klinkt op zondagmorgen op Radio 1 in een rechtstreekse uitzending vanuit Den Haag. In VPRO’s OVT komen geschiedenis en literatuur samen in gesprekken met Winternachtengasten Antjie Krog uit Zuid-Afrika en de Berberse dichter Ahmed Ziani, en schrijver Geert Mak. In de serie ‘In Europa’, onderdeel van de uitzending, staan vandaag de jaren dertig van de vorige eeuw centraal. Is de angst uit die tijd te vergelijken met die van onze tijd?


Meer informatie: www.winternachten.nl

 

Column Joost Nijsen

  • Van_Aalten_column.jpg

    Auteur van de wereld

    02-10-2020 -

    Thomas van Aalten was 21 toen hij succesvol debuteerde met de roman Sneeuwbeeld (2000). Ik was toen 42, net zo oud als Thomas nu, en net een paar jaar bezig met Podium. Al een jaar later kwam zijn tweede roman, Tupelo. De achteraf ook weer piepjonge redacteur Tom Harmsen, nog altijd een goede vriend, bouwde een goede band met Thomas op en ‘nam hem mee’ naar Ambo Anthos. Later werd Tom uitgever bij L.J. Veen (en aansluitend Luitingh-Sijthoff), waarop Thomas verkaste naar Nieuw Amsterdam, waar hij verschillende boeken publiceerde, tot hij bedacht terug te willen keren op zijn eerste nest. Vereerd!