Uitgeverij Podium


Nieuws

NSpublieksprijs2007FC1.jpg
20-10-2007

NS Publieksprijs voor Joris Luyendijk!

Joris Luyendijk heeft met zijn boek Het zijn net mensen de NS Publieksprijs voor het Nederlandse boek 2007 gewonnen.

Persbericht CPNB - 16 oktober 2007         

De verkiezing voor de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2007 is met 24% van de stemmen gewonnen door Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. In totaal brachten 35.079 mensen een stem uit. Dat heeft de CPNB, initiatiefnemer van deze publieksprijs, vandaag bekendgemaakt. Luyendijk kreeg de NS Publieksprijs 2007 uit handen van Geert Mak, tweevoudig winnaar van deze prijs. Luyendijks boek Het zijn net mensen mag de eretitel ‘Boek van het Jaar 2007’ voeren en hij krijgt een geldbedrag van € 7.500 euro en een sculptuur van Jeroen Henneman.

Het zijn net mensen is het derde boek van journalist Joris Luyendijk. Het verscheen in 2006 bij uitgeverij Podium. Nadat hij vijf jaar als correspondent in de Arabische wereld had gewerkt, beschreef hij zijn ervaringen in Het zijn net mensen. Luyendijk stelt met veel humor aan de kaak hoe groot de rol is van massamedia bij de vorming van het westerse beeld van het Midden Oosten. Bij de verschijning in juni 2006 kwam het boek meteen binnen in De Bestseller 60 en staat het 68 weken ononderbroken genoteerd. Inmiddels zijn er meer dan 125.000 exemplaren verkocht.

Van het totaal aantal stemmen is 65% vrouw en 34% man. De meeste stemmen komen uit de leeftijdsgroep 61 jaar en ouder. Een kwart van het totaal aantal mensen heeft gestemd op Het zijn net mensen. Hiervan is 58% vrouw en 42% man.

De Nederlandse lezer kon van 2 september tot en met 11 oktober via internet zijn stem uitbrengen. Genomineerd waren: De wandelaar van Adriaan van Dis, Tirza van Arnon Grunberg, De weduwnaar van Kluun, Het zijn net mensen van Joris Luyendijk, Close-up van Esther Verhoef en Het laatste offer van Simone van der Vlugt. 2.347 mensen hebben op een titel van eigen keuze gestemd.
 
Winnaars in het verleden waren Heren van de thee van Hella S. Haasse, Indische duinen van Adriaan van Dis en De eeuw van mijn vader en In Europa van Geert Mak. De winnaar van 2006 was Komt een vrouw bij de dokter van Kluun.

NS is sinds 2001 sponsor van de Publieksprijs voor het Nederlandse boek. De NS Publieksprijs is dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt.

 

Column Joost Nijsen

  • Kopie_van_Column_Joost_Nijsen_2_.png

    BOEKEN-HANDEL

    16-03-2021 -

    Je hebt de boekhandel, en de boeken-handel. Met de boekhandel gaat het dezer maanden natuurlijk niet zoals het zou kunnen en moeten. Omdat het lezen van boeken door de Nederlandse overheid niet beschouwd wordt als een essentiële levensbehoefte, anders dan in enkele andere, grote Europese landen, zijn ze nog steeds gereduceerd tot afhaalloketten. Dat is tenminste íéts. Maar niet genoeg.