Uitgeverij Podium


Nieuws

Breytenbach, BreytenJerry Bauer.jpg
06-04-2010

Breyten Breytenbach in Nederland

De Stichting Literaire Activiteiten Utrecht (SLAU) ontvangt in RASA Wereldculturencentrum op dinsdag 13 april om 20:00 uur dichter/schrijver Breyten Breytenbach en schrijfster/dramaturge Brink Scholtz, beiden afkomstig uit Zuid-Afrika. Van Breytenbach verschijnt volgende week bij uitgeverij Podium de essaybundel Berichten uit de Middenwereld, het derde deel van zijn vierluik The Middle World Quartet.

 In deze bundel confronteert Breytenbach (1939) zijn lezers met een wereld van globaliserend kapitalisme en scheve machtsverhoudingen tussen noord en zuid. Maar hij schetst ook een zelfbedachte, utopische ‘Middenwereld’, waartoe ‘bewoners’ behoren als Einstein, de Dalai Lama, Pessoa, Jimmy Hendrix en Vincent van Gogh. In zijn nieuwe boek schrijft Breytenbach een open brief aan Nelson Mandela, waarin hij de misstanden van het hedendaagse Zuid-Afrika aan de orde stelt. Maar hij trekt de historische lijn van het icoon Mandela ook door naar Obama als een hedendaagse verpersoonlijking van hoop en verandering.

De Zuid-Afrikaanse schrijfster/dramaturge Brink Scholtz verblijft in april op uitnodiging van de Brusselse instelling De Buren en de Vrede van Utrecht twee weken in Utrecht. Ook zij zal een bijdrage aan de avond leveren. Tot slot voert vertaler/dichter Krijn Peter Hesselink een gesprek met Breytenbach en Scholtz over engagement in een snel veranderende wereld.

Breyten Breytenbach vestigde zich in 1962 in Parijs. Bij een bezoek aan zijn geboorteland in 1975 werd hij gearresteerd wegens ‘politiek terrorisme’. Over zijn zeven jaar durende gevangenschap schreef hij de roman De ware bekentenissen van een witte terrorist (1984). Breytenbach woont afwisselend in Europa, Afrika en De Verenigde Staten.

Brink Scholtz studeerde drama en psychologie aan de Rhodes Universiteit in Grahamstown en werkte vervolgens drie jaar in Schotland. Sinds 2006 werkt ze als resident director voor het theatergezelschap Ubom! in Grahamstown. Scholtz is een laureaat van de Rhodes University Amnesty International Award for social change though the performing arts.
I.s.m. De Buren, Vrede van Utrecht

Dinsdag 13 april 2010 | 20:00 uur | RASA Wereldculturencentrum, Pauwstraat 13a, Utrecht

Reserveren: RASA Wereldculturencentrum www.rasa.nl T 030-2316040 (wo t/m vrij 15:00 - 18:00 uur)

 

 

Column Joost Nijsen

  • Kopie_van_Column_Joost_Nijsen_2_.png

    BOEKEN-HANDEL

    16-03-2021 -

    Je hebt de boekhandel, en de boeken-handel. Met de boekhandel gaat het dezer maanden natuurlijk niet zoals het zou kunnen en moeten. Omdat het lezen van boeken door de Nederlandse overheid niet beschouwd wordt als een essentiële levensbehoefte, anders dan in enkele andere, grote Europese landen, zijn ze nog steeds gereduceerd tot afhaalloketten. Dat is tenminste íéts. Maar niet genoeg.