Uitgeverij Podium


Nieuws

9789463810326.vdh001.jpg
14-05-2020

Shortlist Brusseprijs 2020

Na de longlist staat Het is oorlog maar niemand die het ziet van onderzoeksjournalist Huib Modderkolk nu ook op de shortlist van de Brusseprijs 2020. Dit werd op vrijdag 8 mei bekendgemaakt. Op 13 juni weten we of Huib deze prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek in ontvangst mag nemen. 

 

De jury heeft een keuze gemaakt van vijf titels uit in totaal 197 ingestuurde boeken, een lijst die eerder al werd teruggebracht tot vijftien boeken. De jury zag dit jaar een rijke variëteit aan maatschappelijke onderwerpen voorbij komen, een variëteit die wordt weerspiegeld in de shortlist: de thema’s lopen uiteen van de grote invloed van digitale techniek tot aan migratie-problematiek. Ook valt het op dat grote maatschappelijke kwesties vaak vanuit een persoonlijke beleving voor het voetlicht worden gebracht.

 

De jury, bestaande uit Saskia Belleman, Özcan Akyol en Thomas Rueb kiest op 13 juni de winnaar. Deze wordt bekend gemaakt in het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen. Aan de prijs is een bedrag van tienduizend euro verbonden.

 

Vanaf 9 mei interviewt Het Oog wekelijks een van de genomineerden. In De Groene Amsterdammer van 11 juni wordt de shortlist besproken.

 

Alle genomineerden op een rijtje:

 • Huib Modderkolk – Het is oorlog, maar niemand die het ziet (Podium)
  Een knap geschreven boek dat duidelijk maakt hoe via ict-technologie de tentakels van de geheime diensten ver in ons persoonlijk leven reiken.
 • Pieter van Os – Liever dier dan mens  (Prometheus)
  De grote geschiedenis van vervolging en oorlog in het Europa van de twintigste eeuw wordt op prachtige wijze verteld aan de hand van een persoonlijk verhaal.
 • Jeroen Smit – Het grote gevecht  (Prometheus)
  Een kundig opgebouwde reconstructie over de vergeefse poging van een topman om multinationals warm te laten lopen voor een duurzame toekomst.
 • Brenda Stoter Boscolo – Het vergeten volk  (Arbeiderspers)
  Aangrijpend en dapper verhaal over de Jezidi’s, die door IS worden opgejaagd, vermoord, misbruikt en toch hun veerkracht niet verliezen.
 • Ivo van Woerden – De vreemdeling in de tuin (Meulenhoff)
  Het grote verhaal rondom migratie wordt zorgvuldig teruggebracht tot een menselijke geschiedenis waarbij naastenliefde en teleurstelling door elkaar lopen.

Column Joost Nijsen

 • 1Naamloos.png

  Wat verkoopt?

  28-09-2020 -

  Voor een echte analyse van wat heden ten dage in Nederland goed verkoopt, moet je vanwege seizoenseffecten een heel kalenderjaar als grondslag nemen. In de zomer zie je veel verkoop van spannende boeken en andere ontspanningslectuur, in de Kinderboekenweek natuurlijk veel kinder- en jeugdboeken, richting feestdagen veel cadeauboeken, rondom de Boekenweek veel Nederlandse literatuur… Wat dit betreft is de boekhandel niet veel anders dan de groenteboer, die in de zomer veel aardbeien verkoopt en in de winter veel boerenkool.