Uitgeverij Podium


DEFomslag_souplesse-1.jpg
€ 12,50
176 pagina's
Omslag: Studio Ron van Roon
ISBN: 978 90 5759 978 1
Nur: 489

Titels


Wilfried de Jong
Souplesse

Over het foute wielerpetje voor Tom, de zwemnacht van Maarten, het trainingspak van Robin, het kapotgeslagen racket van Serena, de dood van Paulien en de sprint der sprints. 

Na zijn succesvolle zomerbundels Solo en Salto kan Wilfried de Jong ook dit jaar weer mee in de koffer. In Souplesse komen alle sportieve hoogte- en dieptepunten van de afgelopen twee jaar voorbij: van wielrennen tot voetbal, van Formule 1 tot volleybal en van schaatsen tot zwemmen.

 

Naast zijn beste sportcolumns voor NRC zijn ook zeven langere verhalen opgenomen uit het tijdschrift Santos. In zijn platencollectie vindt De Jong in pianist Monk de muzikale evenknie van de onvoorspelbare Braziliaanse voetballer Garrincha. Amy Winehouse keert een dagje terug op aarde om een liedje te zingen voor Messi en Piet Keizer en Coen Moulijn komen tot leven in een roeiboot op de Amstel. Ook verhaalt De Jong over zijn jeugd bij de amateurs en gaat hij in het fictieve verhaal 'Losse handjes' op zoek naar de magie van de lichtmast. En keer op keer weet De Jong de schoonheid van sport te vangen. 

Quotes

'Een heerlijk boekje over de romantiek van de sport.' Nieuwsweekend

 

‘Als Wilfried de Jong over sport schrijft, gaat het eigenlijk over iets groters. Het leven misschien wel, hoe het is om mens te zijn.’

Nooit meer slapen

 

‘De Jong heeft een aansprekende schrijfstijl, gekoppeld aan een romantische blik richting alles wat sport is.’

Nederlands Dagblad

 

Over andere publicaties van Wilfried de Jong:

'Hij is een geweldige gids: dienstbaar, grappig en melancholisch.' ★★★★ 

The Guardian


'In Souplesse laat De Jong zien wat soepel schrijven is. [...] De ene zin die een column draagt, en die je bij blijft. Die heeft hij steevast.'

Arjan Peters in de Volkskrant