Uitgeverij Podium


Wonder_Eindhoven.JPG
Paperback met flappen 14,5 x 20
Deze titel is niet meer leverbaar
Omslag: Scherpontwerp
ISBN: 9789057595707

Titels


Arno Kantelberg
Het wonder van Eindhoven

In 1891 kocht Gerard Philips voor 12.150 gulden een oud fabriekje in Eindhoven, een dorp dat nog geen vijfduizend inwoners telde. Het was niet meer dan een vlek op de kaart. Nadat de drempel van de twintigste eeuw was genomen, kwam het dorp onder aanvoering van Gerard en zijn broer Anton Philips in een stroomversnelling die zijn gelijke niet kent in Nederland. Philips groeide uit tot een toonaangevende multinational, die na de Tweede Wereldoorlog, van de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig, zijn bloeitijd beleefde. Philips maakte van Eindhoven het Silicon Valley van Nederland.


Arno Kantelberg trekt langs mensen, huizen, fabrieken en andere locaties in en om Eindhoven die samen het succesverhaal van de stad vormen. Het wonder van Eindhoven vertelt de geschiedenis van een stad die gevormd werd door een gloeilampenindustrie en die nu opnieuw lijkt uit te groeien tot een lichtend voorbeeld.


In het weekend van 16 februari 2013 vond in Amsterdam het gelijknamige festival plaats: Het wonder van Eindhoven. De Balie organiseerde een avond over Eindhovens design toen en nu, en Paradiso toonde het Wonder in een spetterende multimediale avond met optredens van Theo Maassen en andere bekende Eindhovenaren.

Quotes

'Arno Kantelberg rijgt met een fijne pen de anekdotes aan elkaar over deze pas een eeuw geleden geƫxplodeerde verzameling dorpen.'

De Ingenieur