Podium


Kamermeisje.jpg
Deze titel is niet meer leverbaar
ISBN: 9789057590993
originele titel: Das Zimmermädchen
vertaler: Gerrit Bussink

Titels


Markus Orths
Het kamermeisje

Lynn Zapatek, een jonge, eenzame vrouw, treedt in dienst van Hotel Eden als kamermeisje. Ze poetst zeer grondig: waar haar collega’s geen stofje meer zien, begint bij haar het schoonmaken pas echt. Steeds meer uren brengt ze op de kamers door, razend nieuwsgierig naar de gewoonten en eigendommen van de hotelgasten, die zich van geen kamermeisje bewust zijn.
Als een gast op een avond plotseling de kamer binnenkomt terwijl zij zijn pyjamajasje aanheeft, duikt Lynn weg onder het bed. Het is de eerste van een lange reeks dinsdagnachten die ze heimelijk en gefascineerd onder de bedden van de gasten doorbrengt. Als ze een visitekaartje van een escortgirl opraapt, krijgt haar verder monotone leven een wending.

Het kamermeisje lijkt aan de oppervlakte misschien een tragikomisch verhaal over een kamermeisje dat grenzen overschrijdt, maar is in de kern een inlevend portret van een zoekende, die wil weten waarom andere mensen slagen waar zij faalt in het leven. Eén ding is zeker: na lezing van deze roman zal niemand nog in een hotel overnachten zonder af en toe onder het bed te kijken.

 

 

Quotes

'Het ontbreekt deze korte Duitse roman over een licht getikt kamermeisje noch aan humor, noch aan diepgang.'

Trouw

 

'Beklemmend en komisch tegelijk.' 

Wiener Zeitung

 

'In bondig proza pakt Markus Orths een onderwerp aan dat naar een diepe angst van de huidige tijd verwijst: je eigen privacy niet meer kunnen beschermen.' 

Süddeutsche Zeitung

 

'Orths tekent het profiel van een gestoorde, eenzame vrouw, die haar labiliteit alleen kan neutraliseren door zich aan het leven van anderen vast te klampen.'

Hannoversche Allgemeine Zeitung