Podium


Van_Renssen_goedk_ed.jpg
€ 12,50
ISBN: 9789057593277

Titels


Henk van Renssen
De revolutieverzamelaar - goedkope editie

George Nypels, verslaggever tussen twee wereldoorlogen

Cultuurhistoricus Henk van Renssen stuitte per toeval in een antiquariaat op de naam van de Nederlandse correspondent George Nypels. Hij ging op onderzoek uit en ontdekte een unieke journalistieke carrière van een man die met eigenzinnige ooggetuigenverslagen de fascinerende revolutionaire wordingsgeschiedenis van het moderne Europa tot leven wist te brengen.

In 1919 krijgt de Maastrichtse journalist George Nypels (1885-1977) carte blanche van het Algemeen Handelsblad om als verslaggever de brandhaarden van Europa te bezoeken. De gentleman-avonturier laat zich de kortstondige radenrepubliek van Hongarije binnensmokkelen, dringt als eerste bourgeois journalist door tot het Rode Moskou, spreekt de fascistische hoofdredacteur Benito Mussolini, ontmoet als eerste Europese journalist de Turkse rebellenleider Mustafa Kemal en ziet met een mengeling van zorg en fascinatie in maart 1923 (!) de jonge Adolf Hitler furore maken in de bierkelders van München: ‘Ik heb Hitler onlangs gehoord. Drie volle uren lang heb ik hem dingen horen vertellen waarvan slechts een zéér klein percentage me sympathiek was. En toch heb ik me geen ogenblik verveeld.’

Vanuit de stellige overtuiging dat nog vele liefhebbers van moderne geschiedenis dit fascinerende boek zouden willen lezen, verschijnt nu een goedkope editie.

Quotes

'Spannende verhalen, die zo uit een avontuurlijk jongensboek lijken te komen. Een echte vondst.'
Dagblad de Limburger

 

'Zeldzaam spannend boek.'

Wim Noordhoek, VPRO-radio

 

'Goed dat we (…) in ieder geval Van Renssen hebben.'

Jan Blokker in NRC Handelsblad
 
'Scherpzinnig journalist verzamelde revoluties.'
Trouw

 

'Meeslepende reconstructie.'
de Volkskrant

 

'Een rondreis door het interbellum en de kiemen van een nieuwe wereldoorlog. (…) Vaardig. Prettige stijl.'

John Jansen van Galen in Het Parool