Podium


Scudamore.jpg
Deze titel is niet meer leverbaar
ISBN: 9789057593079
originele titel: The Amnesia Clinic
vertaler: Kees Mollema

Titels


James Scudamore
De geheugenkliniek

Dit boeiende verhaal, gesitueerd in Ecuador, ontsluit het geheime territorium van twee vijftienjarige jongens. Anthony, ook wel Anti, het astmatische zoontje van gegoede Engelse expats, raakt op de Quito International School innig bevriend met Fabián, een flamboyante klasgenoot die in grote vrijheid bij zijn excentrieke oom woont. De twee vrienden ontwikkelen door middel van verhalen een eigen taal en een eigen wereldje, waarin de grenzen tussen werkelijkheid en fantasie vervagen. In verhalen binnen het verhaal keert Fabián steeds terug naar het tragische auto-ongeluk van zijn Ecuadoriaanse ouders, ervan overtuigd dat zijn moeder het ongeval overleefd heeft. Anti verlangt ernaar het verdriet van zijn vriend te verlichten en maakt nep-krantenartikelen over een kliniek voor mensen met geheugenverlies. De twee gaan, een schoolreisje voorwendend, op zoek naar deze kliniek, op zoek naar Fabiáns moeder.
De queeste, die veelbelovend en frivool van start gaat, wordt gaandeweg wonderbaarlijker – en schrijnender.

Scudamore schetst in zijn spannende en onderhoudende debuutroman een kleurrijk portret van de fantasieën en obsessies van twee tieners. De geheugenkliniek speelt vederlicht maar uiterst geraffineerd met de begrenzingen, verleidingen en gevaren van verhalen en het vertellen ervan. Want: wat is waar?

Quotes

'Zinderend talent.' 
Sunday Telegraph


'Een ongekend leesbare roman over de aantrekkingskracht én het gevaar van verhalen verzinnen.' 
Literary Review


'Wemelt van sterke vertellingen en fantasie. Steeds is er die dunne lijn tussen werkelijkheid en wonderbaarlijk verzinsel.'
Jury van de 2006 Costa First Novel Award

'Een nostalgisch, hartveroverend avontuur gelardeerd met zwarte humor.'
Time Out