Podium


Ingendaay.jpg
Deze titel is niet meer leverbaar
ISBN: 9789057591792
originele titel: Warum du mich verlassen hast

Titels


Paul Ingendaay
De langste zondag van mijn leven

Marko is vijftien en drie wezenlijke dingen in het leven houden hem op de been: God, meisjes en boeken. God dringt zich in zijn katholieke jongensinternaat vanzelf aan hem op, van meisjes in zandkleurige wollen truien kan hij in ieder geval drómen en het zijn vooral boeken die hem toevlucht bieden. Crusoë is zijn grote literaire held. Gefascineerd is hij door de persoon van broeder Gregor, waarmee hij gesprekken voert over literatuur en het leven. Hun band wordt steeds intenser.
Uitgerekend in het jaar waarin ook zijn broertje Robert door zijn scheidende ouders naar deze kostschool gestuurd wordt, duikt het geheimzinnige Buch der Ordnungen op en worden de nachtelijke gesprekken met broeder Gregor door een ernstig voorval ruw beëindigd. Marko vermoed een complot en gaat op zoek naar het verband tussen het Buch en het voorval.

Paul Ingendaay baseerde deze even erudiete, ontwapenende als spannende generatieroman op zijn eigen jeugdjaren in een katholiek internaat nabij de Nederlandse grens. De langste zondag van mijn leven is een gevoelige, virtuoze bildungsroman over een jeugd waarin vriendschap een even grote rol speelt als eenzaamheid, en waarin David Bowie en Bach hand in hand gaan, net als God en The Great Gatsby.

Quotes

'Schitterend rijk aan details, satirisch, levendig (…) Voortreffelijk geslaagd, hoe Ingendaay de overgang van de kinderjaren naar de onbeschermde adolescententijd beschrijft.'
Die Zeit

 

'Een roman die het leven en de literatuur zo viert als dit debuut, kan men niet warm genoeg aanbevelen.'
Lesart