Uitgeverij Podium


uit_het_niets_def.jpg
€ 19,50
ISBN: 9789057592218

Titels


Herman Franke
Uit het niets

Verkende Herman Franke in zijn eerdere werk op virtuoze wijze de grenzen van de traditionele literaire genres, in Uit het niets (2007) ging hij een stap verder: hij brak definitief met de conventionele romanvorm.

Met Uit het niets bouwde Herman Franke aan zijn doorlopende roman ‘Voorbij ik en waargebeurd’, een literair universum waarin feit en fictie, heden en verleden, innerlijk en buitenwereld meeslepend op elkaar ingrijpen. In dit zelfstandig te lezen openingsdeel wordt een zogenaamde ‘ik’ geboren die de lezer leert kennen aan de hand van zijn eerste Groningse herinneringen, zijn obsessies, zijn liefdes, zijn fantasieën, zijn ervaringen op de weg naar volwassenheid, de verhalen die hij verzint en de verhalen die hem verteld worden.

Is het een verzonnen autobiografie? Is het een meerstemmige roman? Zijn het verhalende beschouwingen? De ‘ik’ in dit boek haalt er zijn schouders over op en leidt zichzelf hondsnieuwsgierig rond in het grenzeloze rijk van verbeelding en werkelijkheid.

 

Uit het niets is het eerste deel van de driedelige prozacyclus 'Voorbij ik en waargebeurd'. Zoek op Liefde (2008) is het tweede deel van deze doorlopende roman. De cyclus werd door Herman Franke afgesloten met het boek Traag licht (2010).

Quotes

'Herman Frankes bijzondere en stilistisch briljante begin van de prozacyclus "Voorbij ik en waargebeurd".'
BOEK

'Levendige roman.'
NRC Handelsblad