Podium


Krog_Antjie_rechtenvrij_Karina_Turok.JPG

Auteurs


Antjie Krog

Antjie Krog (1952) debuteerde op haar achttiende met de dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Ze trekt daarbij alle registers open – haar stem is afwisselend woedend, kwetsbaar, hoopvol en radeloos. Haar werk is veelvuldig bekroond, onder ander met de prestigieuze Herzog-prijs, en Krogs dichterschap wordt vergeleken met dat van Sylvia Plath en Wislawa Szymborska.

Bij Podium verschenen al haar bundels. Naast poëzie schrijft ze proza, toneel en non-fictie. In Country of My Skull (De kleur van je hart, Mets en Schilt 2000) doet ze verslag van haar werk voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie. Ze ontving er onder andere de Alan Paton Award voor. Later verscheen A Change of Tongue (Een andere tongval, Contact 2004) en de novelle Relaas van een moord (Podium, 2003). 

 

In 2000 werd haar door de Hiroshima-stichting de prijs voor vrede en cultuur toegekend. Talrijke Nederlandse poëzieliefhebbers raakten door haar vele optredens in ons land al in de ban van de ongewone, ontroerende en klankrijke poëzie van Antjie Krog. Krog is getrouwd en moeder van vier kinderen en woont in Kaapstad. Ze is momenteel buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van de Westkaap.

 

Quotes

'Haar lezen is een verademing, haar horen voorlezen een betovering. (…) Ongelofelijk in de werkelijkheid levende poëzie.'
Michaël Zeeman in de Volkskrant

 

'Het equivalent in poëzie van de Toccata en Fuga van Bach, waarin alle registers opengaan.'
André Brink

 

'Ontzagwekkende poëzie.'
Bas Heijne

 

'Zo direct, rauw en intens dat het weinig verklaring behoeft.'
Trouw

 

'Zinnelijke, krachtige, persoonlijke en sterk geëngageerde poëzie over de verscheurdheid en de pracht van het land waar zij woont. (…) Metaforen hanteert zij zo direct, alsof het niet om vergelijkingen of symboliek gaat, maar om fysieke waarnemingen. Daarin is zij verwant met de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath.'
Dagblad voor Zuidwest-Nederland

 

'Prettige gevoel van verwantschap dat lezers doet grijpen naar drukwerk in een taal die anders, maar toch herkenbaar is. Antjie Krog schrijft wat je noemt toegankelijke verzen – en dat is hier beslist bedoeld als compliment.'
Vrij Nederland


'Hevige, hartstochtelijke en compromisloze gedichten, of ze nu gaan over de politieke situatie in haar land, over het dagelijkse leven of over de erotiek. (…) Geen verfijnde beschaving maar een primair en authentiek levensgevoel beheerst deze verzen (…) Bij Krog heb je het gevoel dat de hele, bewogen cultuur van Zuid-Afrika meesiddert; haar werk stampt, sist en scheldt. Leg het bijvoorbeeld eens naast de nette Europese dichteres Wislawa Szymborska en je proeft het verschil: bij Krog niks van die beheerste, humanistische wijsgerigheden, maar kleurrijke oergevoelens in vaak harde, ongelikte taal.'
Vrij Nederland

 

'De lofrede [op Poetry International] van Antjie Krog was zo'n hoogtepunt dat alle fletse momenten uit voorgaande programma's doet vergeten en dat het bestaansrecht van Poetry voor jaren veilig stelt. (…) Theatraal in de goede zin, hartstochtelijk en met humor.'
Rotterdams Dagblad

 

'De Zuid-Afrikaanse die stormen kan ontketenen en je toe kan fluisteren als een intieme vriend, imponeerde.'
NRC Handelsblad

 

'Geen dichter kan zo mooi fluisteren als Antjie Krog. Als ze het doet, op het podium of in een radio-uitzending, is het alsof ze elk van haar toehoorders individueel een geheim toevertrouwt, hoogst persoonlijk. (…) Voor de bijl, onherroepelijk.'
Michaël Zeeman in de Volkskrant


Bibliografie

2003      Liederen van de blauwkraanvogel (gedichten)
2003      Relaas van een moord (novelle)
2003      Kleur komt nooit alleen (gedichten)
2004      Een andere tongval (non-fictie)
2006      Lijfkreet (gedichten)
2009      Wat de sterren zeggen (gedichten)
2009      Waar ik jou word (gedichten)
2010      Niets liever dan zwart (non-fictie)
2010      De kleur van je hart (non-fictie)
2010      Hoe zeg je dat (gedichten)

2015      Medeweten (gedichten)