Podium


Dorrestein_Renate_-_c_Ruud_Pos_-_kopie.jpg

Auteurs


Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) neemt een unieke positie in binnen de Nederlandse letteren. Haar romans werden genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs, AKO Literatuur Prijs, Trouw/NS Publieksprijs, de Gouden Strop en The International IMPAC Dublin Literary Award. Haar oeuvre werd bekroond met de Annie Romein-prijs en zij ontving de Jonge Gouden Uil voor Verborgen gebreken. In 1997 schreef zij het Boekenweekgeschenk Want dit is mijn lichaam en in 2008 het Boekenweekessay Laat me niet alleen. Haar roman De stiefmoeder verscheen in 2011 en stond op de tiplijst van de AKO Literatuurprijs 2012.
In februari 2013 verscheen De blokkade, waarin zij op nietsontziende wijze de oorzaken en gevolgen van haar eigen writer's block onderzoekt. In 2015 verscheen haar roman Weerwater en de jaren daarna volgden Zeven soorten honger en Reddende engel. In 2018 verscheen haar laatste boek, Dagelijks werk, waarin ze terugblikt op vijfenveertig jaar schrijven. Op 4 mei 2018 overleed Renate Dorrestein aan de gevolgen van slokdarmkanker.

Vertalingen

Dorresteins werk is in vijftien talen vertaald. Zo is De stiefmoeder in vertaling verschenen in Duitsland (Random House GmbH) en Finland (Werner Sodestrom WSOY).

Quotes

'A truly courageous writer.'
The Independent


'Saluons en Dorrestein un maître du “thriller psychologique”, un écrivain raffiné et subtil.'
Le Figaro


'Renate Dorrestein schreibt Sätze, die einem das Herz zerreissen.' 
Neue Presse


'Dorrestein weet precies hoe ze hartverscheurend kan schrijven.'
Het
Parool


Bibliografie

1983      Buitenstaanders (roman)
1984      Vreemde streken (roman)
1986      Noorderzon (roman)
1987      Een nacht om te vliegeren (roman)
1988      Korte metten (columns)
1988      Het perpetuum mobile van de liefde (autobiografie)
1989      Voor alles een dame (almanak)
1991      Het hemelse gerecht (roman)
1992      Ontaarde moeders (roman)
1993      Heden ik (ziektegeschiedenis)
1994      Een sterke man (roman)

1996      Verborgen gebreken (roman)
1997      Want dit is mijn lichaam (Boekenweekgeschenk)
1998      Een hart van steen (roman)
1998      Voor liefde: klik op F (novelle)
2000      Het geheim van de schrijver (handboek)
2001      Zonder genade (roman)
2003      Het duister dat ons scheidt (roman)
2004      Zolang er leven is (roman)
2006      Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder roodkapje voor (roman)
2007      Echt sexy (roman)
2008      Laat me niet alleen (Boekenweekessay)
2009      Heiligenlevens en bananenpitten (essay)
2009      Is er hoop (roman)
2010      De leesclub (roman)
2011      Pas goed op jezelf (novelle)
2011      De stiefmoeder (roman)

2012      De zondagmiddagauto (novelle)

2013      De blokkade (egodocument)

2014      De stiefdochter (roman)

2014      Liever horen we onszelf (luistergeschenk)

2015      Weerwater (roman)

2015      Penvriendin in China (correspondentie)

2016      Zeven soorten honger (roman)

2017      Reddende engel (roman)

2018      Dagelijks werk (non-fictie)