Podium


Boogers_Alex_-_c_Friso_Keuris_-_rechtenvrij_tm_feb_.jpg

Auteurs


Alex Boogers

Alex Boogers (1970) debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M.L. Lee met Het boek Estee. Zijn uitgever wist voor publicatie niet wie achter het pseudoniem schuilging. Gevraagd naar biografische informatie schreef M.L. Lee: ‘In Azië leven nog steeds grootse kunstenaars die niemand van naam kent, omdat ze hun werk niet signeren en zichzelf er niet voor op de borst slaan.’ Sinds zijn tweede roman publiceert Alex Boogers op verzoek van zijn uitgever onder eigen naam. Hij woont en werkt in Vlaardingen.

In 2002 verscheen Het waanzinnige van sneeuw, een aangrijpende roman die zich afspeelt in de wereld van de vechtkunst. In 2006 verscheen Boogers' even spottende als liefdevolle roman Lijn 56, waarin een buschauffeur zichzelf door het hoofd dreigt te schieten. In 2007 volgde zijn sterk autobiografische vertelling Het sterkste meisje van de wereld, of de autobiografie van een mislukt schrijver, over hoe zijn jonge thaiboksleerlinge Soumia zich naar de wereldtitel vecht en hij zelf worstelt met zijn schrijverschap. Zijn in 2010 verschenen roman De tijger en de kolibrie leverde hem een nominatie op voor Beste Rotterdamse Boek 2010 en de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010.
In 2012 verscheen Alle dingen zijn schitterend en in 2013 verscheen zijn roman Wanneer de mieren schreeuwen, gebaseerd op Boogers' verhaal 'Ziel', dat verscheen ter gelegenheid van de Week van het Rotterdamse Boek in 2010.
Alleen met de goden (2015) werd lovend onthaald en is genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2016. Ook won het boek de Nederlandse Boekhandelsprijs 2016.

Begin 2016 verscheen het pamflet De lezer is niet dood, waarmee de discussie over leesbevordering en leeslijsten op middelbare scholen definitief opgelaaid is.

 

Boogers publiceerde verhalen, artikelen en interviews in onder andere Nieuwe RevuVrij Nederland, Passionate, Esquire en SQ.


WB AB

Klik om Alex Boogers te zien bij Boeken met Brands (VPRO), interview door Wim Brands. (Uitzending: 10 mei 2015)





 

AB 24uurmet

Klik voor de uitzending met Alex Boogers in 24 uur... (VPRO), interview door Theo Maassen.

(Uitzending: 7 februari 2016)





Quotes

'Alex Boogers vertelt een verhaal dat in de Nederlandse literatuur zelden klinkt. (...) De zeggingskracht is groot.'

NRC Handelsblad

 

'Hij verbeeldt meesterlijk en meeslepend de botsing tussen waar je vandaan komt en waar je naartoe moet.'

Cutting Edge

 

'Boogers schrijft met de moed van een samoerai. (...) Dit is zo'n roman (...) waarin alles samenkomt. Wat er ook nog van hem zal verschijnen, dit is zijn magnum opus.'

Theo Hakkert in Wegener dagbladen

 

'Het best bewaarde literaire geheim van Nederland. Al zijn romans zijn potentiële bestsellers.'
Esther Verhoef

'Weinig schrijvers weten hun publiek tegelijkertijd te ontroeren en aan het lachen te maken. Boogers doet het allebei, zonder ooit sentimenteel te worden.'
Sp!ts

'Alex Boogers schrijft niet omdat hij dat leuk vindt, maar omdat hij dat moet. En dat lees je: noodzaak!'
Leon Verdonschot

 


Bibliografie

1999      Het boek Estee (roman)
2002      Het waanzinnige van sneeuw (roman)
2006      Lijn 56 (roman)
2007      Het sterkste meisje van de wereld (roman)        
2010      De tijger en de kolibrie (roman)
2012      Alle dingen zijn schitterend (roman)

2013      Wanneer de mieren schreeuwen (roman)

2015      Alleen met de goden (roman)

2016      De lezer is niet dood (schotschrift)