Nieuwsoverzicht
-
Hoe alles hier verandert van Antjie Krog verschijnt aan vooravond van uitreiking Gouden Ganzenveer »
-
Dagelijks werk van Renate Dorrestein zeer lovend ontvangen in de media »
-
Kira Wuck, Gerda Blees, Peter Swanborn en Krijn Peter Hesselink bij ‘Poëzie in de molen’ »
-
Het wolfgetal is verschenen: debutante Laura van der Haar op boektour »
-
Onder een hemel van sproeten van Alex Boogers genomineerd voor de E. du Perronprijs »
-
Max, Mischa & het Tet-offensief op longlist Europese Literatuurprijs »
Zweefduik van Wilfried de Jong in de race voor Beste Rotterdamse Boek
Zweefduik van Wilfried de Jong is genomineerd voor de prijs van het Beste Rotterdamse Boek. Deze verkiezing wordt voor de negende keer georganiseerd door Bibliotheek Rotterdam en Boekhandel v/h Van Gennep.
Lezers kunnen de gehele maand oktober stemmen op hun favoriete Rotterdamse boek via de speciale stembutton op www.bibliotheek.rotterdam.nl. De bekendmaking van het Beste Rotterdamse Boek vindt plaats op woensdagavond 22 november in het Bibliotheektheater. Via de website van de bibliotheek kunnen vrijkaarten voor deze avond worden besteld.
De jury bestaat uit Raoul de Jong, Rotterdams auteur én prijswinnaar van de vorige editie, Mariska Verhulst, artistiek leider van festival Duizel in het Park en Theo Kemperman, directeur van Bibliotheek Rotterdam. De winnaar van het Beste Rotterdamse Boek krijgt een oorkonde waaraan een geldbedrag van 1000 euro is verbonden.
In aanmerking voor nominatie komen alle boeken (romans en poëzie) die zijn geschreven door Rotterdamse auteurs of zich afspelen in (de regio) Rotterdam. De boeken uit deze editie van het Beste Rotterdamse Boek zijn uitgegeven in de periode juli 2015 tot juni 2017.
Column Joost Nijsen
-
GENDER-NEUTRAAL
27-03-2018 -In haar op 5 april officieel te verschijnen boek Dagelijks werk, een krachtig uitroepteken achter een uniek oeuvre, besteedt Renate Dorrestein ook even aandacht aan de oprichting van de Anna Bijns Prijs in 1985. Renate en drie andere strijd- en schrijflustige vrouwen reageerden met deze bekroning voor Nederlands-talige schrijfsters op de hardnekkige masculiniteit van de letteren. Tot op dat moment was de P.C. Hooft-prijs nog maar vier keer (van de 35 bekroningen) aan een vrouwelijke auteur uitgereikt.